BTC hızla yükselirken bireysel yatırımcılar neden suskun?

tarafından
53
BTC hızla yükselirken bireysel yatırımcılar neden suskun?

Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri, Bitcoin’de yüzde 14,5 ve Ether’de yüzde 11 haftalık artış yaşanmasının etkisiyle 5 Aralık tarihinde 1,55 trilyon doları aştı. 19 ayın en yüksek seviyesi olan bu kritik seviyeye ulaşılmasıyla Bitcoin, Meta’nın 814 milyar dolarlık toplam piyasa değerini geride bırakarak, dünyanın dokuzuncu en büyük ticareti yapılabilir varlığı haline getirdi.  

Son dönemdeki yükseliş ivmesine rağmen analistler, bireysel talebin yeterli düzeyde olmadığını belirtiyor. Bazıları bu durumu enflasyonist ortamın yarattığı dalgalanmaya ve faiz oranlarının yüzde 5,25’in üzerinde seyretmeye devam etmesi nedeniyle krediye olan ilginin azalmasına bağlıyor. Analist Rajat Soni’nin yazısı, durumu dramatize etmiş olsa da temelde yatan gerçekler doğruluğunu koruyor.

Ücretler, maaşlar ve gayri safi milli hasıla da dahil olmak üzere çok sayıda Birleşik Devletler ekonomi verisi rekor seviyelere yükseldi. Analist Ed Yardeni, “Noel rallisinin” bu yılın başlarında gerçekleşmiş olabileceğini öne sürdü ve S&P 500’ün Kasım ayında yüzde 8,9 değer kazandığını ifade etti. 

Bu yükseliş, enflasyon baskısının azaldığını ve güçlü istihdam verilerini yansıtsa da bireysel yatırımcılar temkinli davranmaya devam ediyor ve yaklaşık 6 trilyon dolarlık “sıcak para” kenarda bekliyor.  

Bireysel yatırımcılar BTC ve Ether trenini kaçırdı mı? 

Kripto para birimlerine yapılan bireysel yatırımları gözlemlemek için Google Trends ve kripto paralar ile ilgili çeşitli uygulamalar dışında güvenilir bir gösterge olmadığından, sonuca varabilmek için kapsamlı bir veri seti gerekiyor. Bireysel yatırımcıların ralliyi kaçırıp kaçırmadığını anlamak için çeşitli göstergelerin birbiriyle uyumlu sonuçlar vermesi büyük önem taşıyor. 

Çin’deki Tether prim oranları, kripto piyasasındaki bireysel talebinin değerli bir göstergesi olmaya devam ediyor. Prim oranı, yuan bazında eşler arası USDT işlemleri ile ABD dolarının farkını ölçüyor. Aşırı alım faaliyeti oran üzerinde yukarı yönlü baskı yaratırken, düşüş ise genellikle piyasaya USDT girişi yaşanmasına neden olarak prim oranında yüzde 3 veya daha fazla iskontoya yol açıyor. 

USDT p2p ve USD/CNY karşılaştırması. Kaynak: OKX

5 Aralık’ta USDT’nin yuan karşısındaki prim oranı yüzde 1’e ulaşarak önceki haftalara kıyasla bir miktar iyileşme gösterdi ancak yine de nötr aralıkta kalmaya devam ederek yarım yıldan uzun bir süredir yüzde 2 eşiğini aşmayı başaramadı. Bireysel yatırımcılar ister Bitcoin’e ister altcoinlere yönelecek olsun, Çin merkezli yatırımcıların öncelikle nakit parayı dijital varlıklara dönüştürmesi gerekiyor. 

Dikkatler Google Trends’e çevrildiğinde ise “Bitcoin satın al” ve “kripto satın al” aramalarının son üç hafta içinde istikrarlı bir şeklde yükseldiği görülüyor. Yeni bireysel yatırımcıların ilgisini neyin çektiğine dair kesin bir yanıt olmasa da aramalar genellikle kripto paraların nasıl ve nereden satın alınacağı sorularına yoğunlaşıyor.

Haftalık arama trendleri. Kaynak: Google Trends

Özellikle, mevcut 90 günlük trend iyileşme belirtisi göstermemekle birlikte Bitcoin’in son 50 günde yüzde 53 ve S&P 500’ün ise aynı dönemde yüzde 4,5 yükseldiği göz önüne alındığında, bu veri mantığa aykırı görünüyor. Daha da önemlisi, uzun zaman dilimine bakıldığında mevcut aramalar, 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 90 gibi şaşırtıcı bir oranda düşük kalıyor. 

Bu durumda son olarak, türev piyasalarını, özellikle de bireysel yatırımcılar tarafından tercih edilen sürekli vadeli işlem sözleşmelerini incelemek çok büyük önem kazanıyor. Ters swap olarak da bilinen bu sözleşmeler, her sekiz saatte bir güncellenen oranlara sahip. Pozitif oran, long pozisyonların (alıcılar) daha fazla kaldıraç talebinde bulunduğunu gösterirken, negatif oran ise short pozisyonların (satıcılar) ek kaldıraç arayışında olduğunu gösteriyor. 

Sürekli vadeli işlem sözleşmelerine ait haftalık oranlar. Kaynak: Coinglass 

Çoğu coin için haftalık oranların yüzde 0,2 ile yüzde 0,4 arasında değişkenlik göstermesi, sürekli vadeli işlemlerde daha yüksek kaldıraç talebi olduğuna işaret ediyor. Bununla birlikte, yükseliş dönemlerinde bu oran yüzde 4,3’ü kolayca aşabiliyor ancak bu durum şu anda vadeli işlem açısından ilk yedi içinde bulunan coin’lerden hiçbiri için geçerli değil.  

Şu anda, bu döngüde bireysel yatırımcıların piyasaya katılımı, özellikle de aşırı iyimserlik sergileyen yeni yatırımcılar açısından oldukça zor görünüyor. Bazı analistler, Coinbase’in yükselişine işaret ederken Binance’in şu anda inceleme altında ve kurucusu Changzeng Zhao’nun da yasal sorunlarla karşı karşıya olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sonuç olarak, yeni yatırımcıların piyasaya girmesi yerine mevcut bireysel yatırımcıların offshore borsalardan Coinbase’e göç etmiş olmaları muhtemel görünüyor. 

Bu haber bilgilendirme amaçlıdır ve hiçbir yatırım taviyesi içermez.

Kaynak